bul
Новини

Методът на производство и суровините за ръчно изработен сапун

July 20th at 10:48am

Методът на производство и суровините за ръчно изработен сапун

 

Ръчно изработеният сапун е вид сапун, произведен ръчно с помощта на естествени масла и алкални разтвори. Методът на производство и суровините включват главно следните стъпки и компоненти:

 

Сурови материали *:

Мазнина: обикновено се използват зехтин, масло от камелия, палмово масло, кокосово масло, масло от гроздови семки и др. Тези масла имат различни характеристики, като гладкост, задържане на влага, богата пяна и др. Те могат да се комбинират според нуждите.

 

Алкални: главно натриев хидроксид или калиев хидроксид, използвани за реакция на осапунване с масла и мазнини.

 

Чиста вода: може да бъде дестилирана вода, хидрозол, мляко и др.

 

Други добавки (по желание): като етерични масла, растителни прахове и др., използвани за подобряване на аромата, цвета и овлажняващия ефект на ръчно изработения сапун.

 

Метод на производство * (като вземем за пример студения метод):

Подгответе инструменти и материали, включително натриев хидроксид, съд от неръждаема стомана, ръкавици, очила, термометър, миксер, форма и др.

 

Измерете натриевия хидроксид във формулата, поставете го в бехерова чаша, добавете чиста вода и разбъркайте, докато се разтвори.

 

Изсипете претегленото масло в съд от неръждаема стомана и го загрейте. Когато температурата на алкалния разтвор и маслото е около 35 градуса, изсипете алкалния разтвор в маслото и го разбъркайте.

 

Разбъркайте сместа с блендер, докато стане гъста, като дресинг за салата.

 

Добавете етерични масла, растителни прахове и други добавки в подходящото време, разбъркайте добре и изсипете във формата.

 

Оставете го да престои няколко седмици, позволявайки на сапунения разтвор да се осапуни напълно и да се втвърди във форма, след това извадете от формата и нарежете на парчета за употреба.

 

Освен това съществуват и други производствени методи като отделяне на вода и масло, които са относително сложни, но могат да произвеждат ръчно изработен сапун с различни характеристики и ефекти.

 

Моля, имайте предвид, че процесът на ръчно изработен сапун включва химикали. Важно е да следвате указанията на професионалист и да осигурите безопасна работна среда.

Предишен: Съвети за избор на ръчно изработен сапун

Следващия: Няма повече