el
Νέα

Ο τρόπος παραγωγής και οι πρώτες ύλες του χειροποίητου σαπουνιού

July 20th at 10:48am

Ο τρόπος παραγωγής και οι πρώτες ύλες του χειροποίητου σαπουνιού

 

Το χειροποίητο σαπούνι είναι ένα είδος σαπουνιού που παρασκευάζεται στο χέρι χρησιμοποιώντας φυσικά έλαια και αλκαλικά διαλύματα. Η μέθοδος παραγωγής και οι πρώτες ύλες περιλαμβάνουν κυρίως τα ακόλουθα στάδια και συστατικά:

 

Πρώτες ύλες *:

Γράσο: χρησιμοποιούνται συνήθως ελαιόλαδο, λάδι καμέλιας, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, έλαιο σταφυλιού κ.λπ. Αυτά τα λάδια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως απαλότητα, συγκράτηση υγρασίας, πλούσιο αφρό κλπ. Μπορούν να συνδυαστούν ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Αλκάλια: κυρίως υδροξείδιο του νατρίου ή υδροξείδιο του καλίου, που χρησιμοποιείται για την αντίδραση σαπωνοποίησης με έλαια και λίπη.

 

Καθαρό νερό: μπορεί να είναι αποσταγμένο νερό, υδρόλυμα, γάλα κ.λπ.

 

Άλλα πρόσθετα (προαιρετικός): όπως αιθέρια έλαια, φυτικές σκόνες κ.λπ., που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αρώματος, του χρώματος και της ενυδατικής δράσης του χειροποίητου σαπουνιού.

 

Μέθοδος παραγωγής * (παίρνοντας ως παράδειγμα την ψυχρή μέθοδο):

Προετοιμάστε εργαλεία και υλικά, όπως υδροξείδιο του νατρίου, δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα, γάντια, γυαλιά, θερμόμετρο, μίξερ, καλούπι κ.λπ.

 

Μετρήστε το υδροξείδιο του νατρίου στη φόρμουλα, τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι, προσθέστε καθαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.

 

Ρίχνουμε το ζυγισμένο λάδι σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Όταν η θερμοκρασία του αλκαλικού διαλύματος και του λαδιού είναι περίπου 35 βαθμούς, ρίξτε το αλκαλικό διάλυμα στο λάδι και ανακατέψτε το.

 

Ανακατεύουμε το μείγμα με το μπλέντερ μέχρι να γίνει παχύρρευστο, σαν dressing σαλάτας.

 

Προσθέστε αιθέρια έλαια, φυτικές σκόνες και άλλα πρόσθετα την κατάλληλη στιγμή, ανακατέψτε καλά και αδειάστε στη φόρμα.

 

Αφήστε το να σταθεί για αρκετές εβδομάδες, αφήνοντας το διάλυμα σαπουνιού να σαπωνοποιηθεί πλήρως και να σκληρύνει σε σχήμα, στη συνέχεια ξεφορμάρετε και κόψτε σε κομμάτια για χρήση.

 

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι παραγωγής όπως ο διαχωρισμός νερού και ο διαχωρισμός λαδιού, οι οποίες είναι σχετικά πολύπλοκες αλλά μπορούν να παράγουν χειροποίητο σαπούνι με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα.

 

Σημειώστε ότι η διαδικασία παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού περιλαμβάνει χημικά. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες ενός επαγγελματία και να διασφαλίζετε ένα ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας.