hu
hírek

A kézzel készített szappan gyártási módja és alapanyagai

July 20th at 10:48am

A kézzel készített szappan gyártási módja és alapanyagai

 

A kézzel készített szappan természetes olajok és lúgos oldatok felhasználásával kézzel készített szappanfajta. A gyártási módszer és anyersanyagok főként a következő lépésekből és összetevőkből állnak:

 

Nyersanyagok *:

Zsír: általánosan használt olívaolaj, kaméliaolaj, pálmaolaj, kókuszolaj, szőlőmagolaj stb. Ezek az olajok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, mint pl. simaság,nedvességmegtartás, gazdag hab, stb. Igény szerint kombinálhatók.

 

Lúg: főlegnátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid, amelyet olajokkal és zsírokkal való elszappanosítási reakcióhoz használnak.

 

Tiszta víz: lehet desztillált víz, hidroszol, tej stb.

 

Egyéb adalékok (választható): például illóolajok,növényi porok stb., amelyeket a kézzel készített szappan aromájának, színének és hidratáló hatásának fokozására használnak.

 

Gyártási módszer * (példának vesszük a hideg módszert):

Készítsen elő szerszámokat és anyagokat, beleértve anátrium-hidroxidot, rozsdamentes acél edényt, kesztyűt, védőszemüveget, hőmérőt, keverőt, formát stb.

 

Mérjük meg anátrium-hidroxidot a képletben, helyezzük egy főzőpohárba, adjunk hozzá tiszta vizet, és keverjük, amíg felnem oldódik.

 

Öntse a kimért olajat egy rozsdamentes acél edénybe, és melegítse fel. Amikor a lúgoldat és az olaj hőmérséklete körülbelül 35 fok, öntsük a lúgoldatot az olajba és keverjük össze.

 

Keverje össze a keveréket egy turmixgéppel, amíg sűrű lesz, mint a salátaöntet.

 

Adjunk hozzá illóolajokat,növényi porokat és egyéb adalékokat megfelelő időben, keverjük jól össze, és öntsük a formába.

 

Hagyja állninéhány hétig, hagyja, hogy a szappanos oldat teljesen elszappanosodjon és formára megszilárduljon, majd használathoz bontsa ki és vágja darabokra.

 

Emellett léteznek más gyártási eljárások is, mint például a víz- és olajleválasztás, amelyek viszonylag összetettek, de különböző tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkező, kézzel készített szappant készíthetnek.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a kézzel készített szappankészítési folyamat vegyi anyagokat tartalmaz. Fontos a szakember útmutatásainak követése és a biztonságos működési környezet biztosítása.