hu
hírek

A kézzel készített szappannégy kategóriába sorolható

July 20th at 10:38am

Hideg szappan

A hidegen feldolgozott szappan a hideg eljárással készült szappan kínai kifejezése. A hideg feldolgozás a meleghez viszonyított-ipari szappangyártásban használt olvadékmódszer. Az olaj és anátrium-hidroxid oldat összekeverése után elszappanosítási reakció megy végbe. Eltekintve attól, hogy a szilárd olajat keverés előtt fel kell melegíteni és folyadékba kell oldani,nincs szükség magasra-hőmérsékletű melegítés a szappankészítési folyamat során. A reakció befejeződése után a szappanos oldatot a formába öntjük, és hagyjuk természetes módon megszáradni. Három-öt hét elteltével kivehető a formából és közvetlenül felhasználható. Tekintettel arra, hogy a hideg szappannem igényel magas hőmérsékletű melegítést a szappankészítés során, csökkentheti a természetes vitaminok és tápanyagok elvesztését.

Forró szappan

A forró feldolgozással készült szappant szakaszos melegítéssel gyorsan elszappanosítják az olaj és anátrium-hidroxid közötti elszappanosítási reakció során, amíg sűrű állapotbanem kerül. Kiszerelés után egy hétig állni hagyjuk, hogy a víz elpárologjon, és már használható is.

Regenerált szappan

A regenerált szappan, másnéven őrölt szappan a hideg szappan újrafeldolgozása és optimalizálása. A hideg szappant szálakra bontás után őrölje meg, adjon hozzá adalékokat (mint a tej, virágtea stb.), melegítsük, hogy a szappanszálak szilárdból folyékonyakká váljanak, majd újra megszilárdulva őrölt szappant kapunk. Az őrlőszappan kiválóan alkalmas olyan szappanok készítésére, amelyek a későbbiekben más tápanyagokat adnak hozzá. Mert a később hozzáadott anyagokat, mint például a finom olajok vagy más tápláló bőrápoló anyagok,nem pusztítják el az erős lúgok. Hanem elégedett a megszilárdult szappantesttel, azt csiszolással, majd melegítéssel újra elkészítheti.

Olvasszuk fel és készítsünk újra szappant

Tiszta, a piacon vásárolt szappanalapból készül, megolvadásig melegítjük, pigmentet és esszenciát adunk hozzá, és öntjük. Az olvasztás és újragyártás folyamata viszonylag egyszerű, és alkalmas a kézzel készített szappan tanítására. Az átlátszó szappanalap azonban olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek a szappan többszöri megolvadását okozzák, és a glicerint, a szappanalap gyártási folyamat melléktermékét is eltávolították. Ezért az olvasztással és újrafeldolgozással előállított szappan kevésbé természetes.