hu
hírek

A kézzel készített szappan fejlesztése és hatékonysága

July 20th at 10:36am

A Song-dinasztia idején megjelent a mesterségesen szintetizált mosószerek egy fajtája. Természetes szappanbogyó zúzásával és őrlésével készült (másnéven soapberry, függőkés, vagy szappanbogyó hüvely, közismertnevén szappan), fűszerek és egyéb összetevők hozzáadásával, és kifejezetten arctisztításra és testfürdésre szolgálónarancs méretű golyókká, közismertnevén "szappangolyók" készítésével. A Song-dinasztia "Wulin Old Stories" 6. kötete, a "Small Brokerage" feljegyzi, hogy Lin'anban, a Déli Song-dinasztia fővárosában már léteztek "szappanoperák" futtatására szakosodott kereskedők. A Ming-dinasztia tudósa, Li Shizhen lejegyezte a "szappangolyók" készítésének módszerét a "Materia Medica kompenzációjában".

4000 évvel ezelőtt az ókori görögök állatokkal imádták az eget. Az állatok égetésekor a fa felhasználása miatt a fa hamu állati zsírral keveredve szappanszerű sárga anyagot képez. Feljegyzések szerint már Kr.e. 2500-ban kálium-karbonátot tartalmazó olajat ésnövényi hamut használtak káliumszappan előállításához, és ezzel a szappannal mostak gyapjút. A 19. század óta a loubulai alkáli előállítási módszer fejlődésének köszönhetően a szappangyártás iparosodott szakaszba lépett, és a közepén érte el csúcspontját.-20. század. Az 1990-es évek végén a hazai szappan piaci részesedése fokozatosan bővült. És megjelent a folyékony szappan, másnéven tusfürdő.

 

A kézzel készített szappan feladata a bőr tisztítása és lemosása. Bőrön használva természetesen eltávolítja a szennyeződéseket, bőrváladékot, ürüléket, vegyszereket, baktériumokat stb. Napjainkban a szépséghatásokra fektetve a hangsúlyt a kozmetikumok, bőrápoló termékek, gyógyszerek bőrfelületről való eltávolítása is az egyik fő felhasználási területe.