bul
Новини

Развитието и ефикасността на ръчно изработения сапун

July 20th at 10:36am

По време на династията Сонг се появява вид изкуствено синтезиран перилен препарат. Произвежда се чрез натрошаване и смилане на естествени сапунени шушулки (известен още като сапунено грозде, висящ нож или шушулка от сапунено грозде, по-известно като сапунено грозде), добавяне на подправки и други съставки и превръщането им в топки с размер на портокал, специално за почистване на лицето и къпане на тялото, известни като "сапунени топки". „Старите истории на Уулин“, том 6 „Малко брокерство“ на династията Сонг записва, че вече е имало търговци, специализирани в провеждането на „сапунени опери“ в Линан, столицата на династията Южна Сонг. Ученият от династията Мин Ли Шижен записва метода за правене на "сапунени топки" в своя "Компендиум на Материя Медика".

Преди 4000 години древните гърци са използвали животни, за да се покланят на небесата. Поради използването на дървесина при изгаряне на животни, пепелта от дърво се смесва с животинска мазнина, за да се получи сапунено жълто вещество. Има записи за използване на масло и растителна пепел, съдържаща калиев карбонат, за направата на калиев сапун и пране на вълна с този сапун още през 2500 г. пр.н.е. От 19-ти век, поради развитието на алкалния метод за производство на Loubulan, производството на сапун навлезе в индустриализиран етап и достигна своя връх в средата на-20-ти век. В края на 90-те години пазарният дял на домашния сапун постепенно се разширява. И се появи течен сапун, известен още като душ гел.

 

Функцията на ръчно изработения сапун е да почиства и измива кожата. Когато се използва върху кожата, той естествено премахва мръсотия, кожни секрети, екскременти, химикали, бактерии и т.н. В днешния акцент върху ефектите върху красотата, премахването на козметика, продукти за грижа за кожата или лекарства от повърхността на кожата също е едно от основните му приложения.