nl
nieuws

De ontwikkeling en werkzaamheid van handgemaakte zeep

July 20th at 10:36am

Tijdens de Song-dynastie ontstond er een soort kunstmatig gesynthetiseerd wasmiddel. Het werd gemaakt doornatuurlijke zeepbessenpeulen te pletten en te malen (ook bekend als soapberry, hangend mes of soapberry-peulen, algemeen bekend als soapberry), het toevoegen van kruiden en andere ingrediënten, en er balletjes van oranje formaat van maken, speciaal voor gezichtsreiniging en lichaamsbaden, algemeen bekend als "zeepballen". In "Wulin Old Stories", deel 6, "Small Brokerage" van de Song-dynastie wordt vermeld dat er al kooplieden waren die gespecialiseerd waren in het runnen van "soapseries" in Lin'an, de hoofdstad van de Zuidelijke Song-dynastie. De Ming-dynastie-geleerde Li Shizhen legde de methode voor het maken van "zeepballen" vast in zijn "Compendium of Materia Medica".

4000 jaar geleden gebruikten de oude Grieken dieren om de hemel te aanbidden. Door het gebruik van hout bij het verbranden van dieren vermengde de as van hout zich met dierlijk vet, waardoor een zeepachtige gele substantie ontstond. Er zijn gegevens over het gebruik van olie en plantenas die kaliumcarbonaat bevatten om kaliumzeep te maken en al in 2500 voor Christus wol met deze zeep te wassen. Sinds de 19e eeuw is de zeepproductie, als gevolg van de ontwikkeling van de Loubulan-alkaliproductiemethode, in een geïndustrialiseerd stadium terechtgekomen en bereikte haar hoogtepunt in het midden van de 19e eeuw.-20ste eeuw. Eind jarennegentig groeide het marktaandeel van huishoudelijke zeep geleidelijk. En er ontstond vloeibare zeep, ook wel douchegel genoemd.

 

De functie van handgemaakte zeep is het reinigen en wassen van de huid. Bij gebruik op de huid verwijdert het opnatuurlijke wijze vuil, huidafscheidingen, uitwerpselen, chemicaliën, bacteriën, enzovoort. In de huidigenadruk op schoonheidseffecten is het verwijderen van cosmetica, huidverzorgingsproducten of medicijnen van het huidoppervlak ook een van de belangrijkste toepassingen.