fin
uutiset

Käsintehdyn saippuan kehitys ja tehokkuus

July 20th at 10:36am

Song-dynastian aikana syntyi eräänlainen keinotekoisesti syntetisoitu pesuaine. Se valmistettiin murskaamalla ja jauhamalla luonnollisia saippuanpalkoja (tunnetaan myösnimellä saippuapuukko, roikkuva veitsi tai saippuapalot, joka tunnetaan yleisesti saippuana), lisäämällä mausteita ja muita ainesosia ja tekemälläniistä oranssin kokoisia palloja erityisesti kasvojen puhdistukseen ja vartalon kylpyyn, jotka tunnetaan yleisesti "saippuapalloina". Song-dynastian "Wulin Old Stories" Volume 6 "Small Brokerage" tallentaa, että Lin'anissa, Eteläisen Song-dynastian pääkaupungissa, oli jo "saippuaoopperoiden" pitämiseen erikoistuneita kauppiaita. Ming-dynastian tutkija Li Shizhen kirjasi "saippuapallojen" valmistusmenetelmän "Materia Medican kokoelmaansa".

4000 vuotta sitten muinaiset kreikkalaiset käyttivät eläimiä taivaiden palvomiseen. Koska puuta käytetään eläimiä poltettaessa, puun tuhka sekoittuu eläinrasvaan muodostaen saippuan kaltaista keltaista ainetta. On olemassa tietoja öljyn ja kaliumkarbonaattia sisältävän kasvituhkan käytöstä kaliumsaippuan valmistuksessa ja villan pesusta tällä saippualla jo 2500 eaa. 1800-luvulta lähtien saippuan tuotanto on loubulan alkalituotantomenetelmän kehittymisen myötä siirtynyt teollistuneeseen vaiheeseen ja saavuttanut huippunsa puolivälissä-20. vuosisata. 1990-luvun lopulla kotimaisen saippuan markkinaosuus kasvoi vähitellen. Janestesaippua, joka tunnetaan myösnimellä suihkugeeli, ilmestyi.

 

Käsintehdyn saippuan tehtävänä on puhdistaa ja pestä iho. Iholla käytettynä se poistaa luonnollisesti lian, ihon eritteet, ulosteet, kemikaalit, bakteerit janiin edelleen. Nykypäivän kauneusvaikutuksiin keskittyvässä kosmetiikan, ihonhoitotuotteiden tai lääkkeiden poistaminen ihon pinnalta on myös yksi sen tärkeimmistä käyttötavoista.