cs
zprávy

Vývoj a účinnost ručně vyráběného mýdla

July 20th at 10:36am

Během dynastie Song se objevil typ uměle syntetizovaného detergentu. Byl vyroben drcením a mletím přírodních lusků mýdlovky (také známý jako soapberry, závěsnýnůžnebo mýdlové lusky, běžně známé jako soapberry)přidáním koření a dalších ingrediencí a vytvořením oranžových kuliček speciálně pro čištění obličeje a koupele těla, běžně známých jako "mýdlové kuličky". „Wulin Old Stories“ 6. díl „Small Brokerage“ dynastie Song zaznamenává, že v Lin'anu, hlavním městě jižní dynastie Song, již existovali obchodníci specializující sena provozování „mýdlových oper“. Znalec dynastie Ming Li Shizhen zaznamenal způsob výroby „mýdlových kuliček“ ve svém „Compendium of Materia Medica“.

Před 4000 lety používali staří Řekové zvířata k uctívánínebes. Díky použití dřeva při spalování zvířat se popel ze dřeva smíchal s živočišným tukem a vytvořilo se mýdlo jako žlutá látka. Existují záznamy o používání oleje a rostlinného popela obsahujícího uhličitan draselný k výrobě draselného mýdla a praní vlny s tímto mýdlem již v roce 2500 přednaším letopočtem. Od 19. století v důsledku rozvoje metody výroby loubulanských alkálií vstoupila výroba mýdla do industrializované fáze a svého vrcholu dosáhla v pol.-20. století. Koncem 90. let se tržní podíl tuzemského mýdla postupně rozšiřoval. A vzniklo tekuté mýdlo, známé také jako sprchový gel.

 

Funkcí ručně vyráběného mýdla je čištění a mytí pokožky. Při použitína kůži přirozeně odstraňujenečistoty, kožní sekrety, exkrementy, chemikálie, bakterie a tak dále. V dnešním důrazuna zkrášlující účinky je jedním z jeho hlavních použití také odstraňování kosmetiky, produktů péče o pleťnebo léků z povrchu pokožky.